Yazım Kuralları
ORCID NUMARASI ZORUNLULUĞU
RDD’de değerlendirilmek üzere gönderilen bütün çalışmalarda eser sahiplerinin ORCID numarası (Bilimsel Araştırmacı Kimlik Numarası) alması ve çalışmalarını ve ORCID numaralarını OJS sistemine yüklemeleri gerekmektedir. ORCID Numarası https://orcid.org/signin adresinden alınmaktadır.
ORCID numarası olmayan araştırmacıların çalışmaları değerlendirmeye alınmayacaktır.
KELİME SINIRI
Dergiye gönderilen makalelerin metin kısmının 15.000 kelimeyi geçmemesi gerekir. Kelime sınırını aşan çalışmalar hakem sürecine alınmadan iade edilecektir.
Özetler, kaynakça ve dipnotlar metin için öngörülen kelime sınırına dahil değildir. Türkçe ve İngilizce özetlerin en az 150 kelime olması ve 200 kelimeyi geçmemesi gerekir. 5 (beş) adet anahtar kelimenin belirlenmesi ve İngilizceleri ile birlikte yer verilmeleri zorunludur. Makalenin metni, Türkçe ve İngilizce (Abstract) özetler, kaynakça ve dipnotlar “Microsoft Word” programında “Times New Roman” yazı tipi ve 12 punto kullanılarak 1,5 satır aralığı ile aşağıdaki usullere uygun olarak hazırlanmalıdır.
YAZIM KURALLARI
1) Dergiye gönderilen yazılar başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
2) Makalenin Türk Dil Kurumu’nun kabul ettiği güncel azım kurallarına ve bu metinde yer verilen kurallara uygun hazırlanması zorunludur. Bunlara uyulmaması hâlinde Editörlük yazının ilgili kurallara uygun şekilde yeniden düzenlenerek gönderilmesini talep edebilir.
3) Yayın Komisyonunca ilk değerlendirmesi yapılan yazılar hakemlere gönderilecek, hakemlerden gelen raporlar doğrultusunda yazının yayımlanmasına, yazardan raporlar çerçevesinde düzeltme istenmesine ya da yazının geri çevrilmesine karar verilecek ve yazar durumdan en kısa sürede haberdar edilecektir. Hakem raporunda düzeltme istenmesi durumunda, yazar tarafından sadece belirtilen düzeltmeler çerçevesinde değişiklikler yapılabilecektir. Dergide, çeviri, karar ve kitap incelemeleri, mevzuat değerlendirmeleri ve bilgilendirici notlara da yer verilecektir. Bu nitelikteki yazıların kabulü veya geri çevrilmesi, Yayın Komisyonu tarafından yapılacaktır. Yazılar yayımlanmak üzere kabul edildiği takdirde, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, elektronik ortamda tam metin olarak yayımlamak da dahil olmak üzere, tüm yayın haklarına sahiptir.
4) BAŞLIK VE YAZAR ADI: Makale ana başlığının 14 punto tüm harfler büyük, kalın ve ortalanmış şekilde yazılması gereklidir. Konu başlığının sağ altında yazarın adı ve soyadı yer almalıdır. Yazar adı, 13 punto, kalın, sağa yaslı ilk harfleri büyük şekilde yazılmalıdır. Yazarın soyadının bitiminde yazarın unvanını, çalıştığı kurumu, alanını, mail adresini ve ORCID bilgilerini içeren bir yıldız bulunmalıdır.
Makale alt başlıkları, Türkçe özet başlığı olarak “Öz”, İngilizce özet başlığı olarak “Abstract” kelimeleri ile “Anahtar Kelimeler” başlığı kalın ve ilk harfleri büyük şekilde yazılmalıdır.
Örn.: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi (ornek@law.iu.edu.tr, ORCID: 0000-0000-0000-0000).
5) METİN
Makalenin metni ve metin içerisindeki alt başlıklar 12 punto, 1,5 satır aralığı ile sola dayalı biçimde hazırlanmalı ve aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir.
Birinci Seviye Stili: I, II, III.... (I. SİYAH, KALIN VE TÜMÜ BÜYÜK HARFLER)
İkinci Seviye Stili: A, B, C… (A. Siyah, Kalın ve Sadece İlk Harfler Büyük)
Üçüncü Seviye Stili: 1, 2, 3… (1. Siyah, Kalın ve Sadece İlk Harfler Büyük)
Dördüncü Seviye Stili: a, b, c (a. Siyah, Kalın ve Sadece İlk Harfler Büyük)
Beşinci Seviye Stili: i, ii, iii... (i. İtalik, İnce ve Sadece İlk Harfler Büyük)
6) DİPNOTLAR ve KAYNAKÇA
Dipnotlarda ve kaynakçada “Chicago-Style" atıf sistemi benimsenmiştir. İlgili atıf usulüne uygun olmayan eserler yazara iade edilir. Makalenin dipnotlarının sayfanın altında gösterilmesi, 10 punto ve tek satır aralığı ile hazırlanması gerekmektedir. Cümle sonunda kullanılan dipnotların cümle sonu noktalama işaretinden önce boşluk bırakılmaksızın verilmesi gerekmektedir.
Örn.: ………… söz konusu uygulama bu tarihten itibaren yürürlüğe girmiştir.
Herhangi bir tereddüt yaşanması hâlinde atıf usulünün resmî sitesine bu link aracılığıyla ulaşılabilir:
https://www.chicagomanualofstyle.org/tools_citationguide/citation-guide-1.html
Aşağıda bu atıf sistemine göre uyularak yapılan atıf ve kaynakça örnekleri gösterilmiştir:
A) Kitaplara Yapılan Atıflar
Tek Yazarlı
Dipnotta: Zadie Smith, Swing Time (New York: Penguin Press, 2016), 315.
Tekrar Atıfta: Smith, Swing Time, 320.
Kaynakçada: Smith, Zadie. Swing Time. New York: Penguin Press, 2016.
İki ve Daha Çok Yazarlı
Dipnotta: Brian Grazer and Charles Fishman, A Curious Mind: The Secret to a Bigger Life (New York: Simon & Schuster, 2015), 12.
Tekrar Atıfta: Grazer and Fishman, Curious Mind, 37.
Kaynakçada: Grazer, Brian, and Charles Fishman. A Curious Mind: The Secret to a Bigger Life. New York: Simon & Schuster, 2015.
Editörlü (Derleme) Kitapta Esere Atıf
Dipnotta: Henry David Thoreau, “Walking,” in The Making of the American Essay, ed. John D’Agata (Minneapolis: Graywolf Press, 2016), 177–78.
Tekrar Atıfta: Thoreau, “Walking,” 182.
Kaynakçada: Thoreau, Henry David. “Walking.” In The Making of the American Essay, edited by John D’Agata, 167–95. Minneapolis: Graywolf Press, 2016.
Editörlü (Derleme) Kitabın Tamamına Yapılan Atıf
Dipnotta: John D’Agata, ed., The Making of the American Essay (Minneapolis: Graywolf Press, 2016), 177–78.
Tekrar Atıfta: D’Agata, American Essay, 182.
Kaynakçada: D’Agata, John, ed. The Making of the American Essay. Minneapolis: Graywolf Press, 2016.
Çeviri Esere Yapılan Atıf
Dipnotta: Jhumpa Lahiri, In Other Words, trans. Ann Goldstein (New York: Alfred A. Knopf, 2016), 146.
Robert Dahl, Demokrasi Üzerine, çev. Betül Kadıoğlu (Ankara: Phoenix Yayınevi, 2021), 58.
Tekrar Atıfta:
Lahiri, In Other Words, 184.
Dahl, Demokrasi Üzerine, 58.
Kaynakçada:
Lahiri, Jhumpa. In Other Words. Translated by Ann Goldstein. New York: Alfred A. Knopf, 2016.
Dahl, Robert. Demokrasi Üzerine, Çeviren Betül Kadıoğlu. Ankara: Phoenix Yayınevi, 2021.
B. Dergi ve Süreli Yayınlara Yapılan Atıflar
Tek Yazarlı
Dipnotta: Susan Satterfield, “Livy and the Pax Deum,” Classical Philology 111, no. 2 (April 2016): 170.
Tekrar Atıfta: Satterfield, “Livy,” 172–73.
Kaynakçada: Satterfield, Susan. “Livy and the Pax Deum.” Classical Philology 111, no. 2 (April 2016): 165–76.
İki veya Daha Çok Yazarlı
Dipnotta: Shao-Hsun Keng, Chun-Hung Lin, and Peter F. Orazem, “Expanding College Access in Taiwan, 1978–2014: Effects on Graduate Quality and Income Inequality,” Journal of Human Capital 11, no. 1 (Spring 2017): 9–10.
Tekrar Atıfta: Keng, Lin, and Orazem, “Expanding College Access,” 23.
Kaynakçada: Keng, Shao-Hsun, Chun-Hung Lin, and Peter F. Orazem. “Expanding College Access in Taiwan, 1978–2014: Effects on Graduate Quality and Income Inequality.” Journal of Human Capital 11, no. 1 (Spring 2017): 1–34.
C. Resmi Gazeteye Yapılan Atıflar
Örn: RG, 30.12.2020, S. 31350.
D. Yargı Kararlarına Yapılan Atıflar
Yargıtay ve Bölge Adliye Mahkemesi kararlarına yapılan atıflar bu bölümde yer verilen şekilde düzenlemelidir. Yabancı mahkeme kararlarına atıf yapılırken Dergi tarafından özel bir usul öngörülmemekle birlikte, benimsenen usul yazının tamamında yeknesak olarak kullanılmalıdır.
Örn.: Y. 17. HD, E.2019/3192, K.2020/4927, 08.09.2020, (Yargı kararına ulaşılan kaynak).
Ankara BAM 2. HD, E.2016/113, K.2017/21, 23.01.2017, (Yargı kararına ulaşılan kaynak).
E. Elektronik Kaynaklara Yapılan Atıflar
Örn: Philip B. Kurland ve Ralph Lerner, eds., The Founders’ Constitution (Chicago: University of Chicago Press, 1987), 22, http://press-
pubs.uchicago.edu/founders/.
7) KAYNAKÇA
Makalenin sonunda ayrı bir sayfadan başlayan makalede kullanılan kaynakların sıralandığı bir Kaynakça bölümünün yer alması zorunludur. KAYNAKÇA başlığı koyu renkli, 12 punto ve tamamı büyük harfle olacak yazılmalı ve her iki tarafa yaslanmış olmalıdır. Kaynakça, yazarların alfabetik soyadlarına göre sıralanmalıdır. Kaynakçadaki eserler de 12 punto ve her iki tarafa yaslanmış biçimde düzenlenmelidir.
8) YABANCI KELİMELER VE KISALTMALAR
Metin içerisinde kullanılacak yabancı kelimelerin italik olarak yazılması zorunludur. Bununla birlikte eserin yayın dili Türkçe ise kaynakçada yahut dipnotlarda eserin orijinal adı dışındaki ifadelerin Türkçe karşılığı yazılmalıdır.
Örn.: “volume” karşılığı olarak “cilt”, "issue" karşılığı olarak "sayı", “edited by/editor” karşılığı olarak “editör”, “editors” karşılığı olarak “editörler”.
Kısaltmalar cetveli hazırlanması zorunlu değildir. Bununla birlikte metin içinde kısaltma kullanıldığı takdirde bu kısaltmanın ilk defa kullanıldığı yerde kısaltılan ifadenin kısaltılmadan yazılması ve parantez içinde kısaltmaya yer verilmesi gerekmektedir.